16. Juna 2020.

VRIJEME JE ZA PRIRODU: UČI, DIJELI, DJELUJ

Fond za zaštitu okoliša FBiH je, kao jedan od partnera UNEP-a, ponovo uzeo učešće u obilježavanju 5. juna/lipnja 2020. godine, Svjetskog dana zaštite okoliša.

Ovogodišnji fokus obilježavanja Svjetskog dana zaštite okoliša je na biodiverzitetu, odnosno pozivu na učešće u borbi protiv ubrzanog gubitka biljnih i životinjskih vrsta, kao i degradacije njihovih staništa.

„Vrijeme je za prirodu“ (It’s Time For Nature) je slogan ovogodišnjeg Svjetskog dana zaštite okoliša. Ovogodišnjom kampanjom se nastoji educirati javnost o neograničenim potencijalima i ljepotama divljine, te naglasiti neophodnost zaštite biljnih i životinjskih vrsta, kao i njihovih staništa.

Predlažući različite vidove aktivnosti, pokušava se potaknuti aktivizam pojedinaca, grupa, vlada, organizacija i privrednika, da podignu svoj glas i podijele sa svojom okolinom razloge zbog kojih smatraju da je „Vrijeme za prirodu“. Ovo je prilika da se steknu nova znanja, podijele iskustva, te djeluje u pravcu zaštite prirode, kako na lokalnom, tako i na globalnom nivou.

Situacija sa COVID-19 pandemijom je uslovila da ovogodišnje obilježavanje bude u svjetlu pridržavanja preporuka epidemiologa uz održavanje fizičke distance. Pandemija je uslovila da se, u sklopu mjera za ublažavanje posljedica uzrokovanih koronavirusom na području FBiH, prenamjene sredstva Fonda planirana za obilježavanje datuma bitnih za okoliš. Tako se Fond ovim činom pridružio zajedničkim naporima društva u borbi protiv prisutne pandemije.   

U svjetlu prethodno navedenog, Fond se ove godine odlučio za virtuelno obilježavanje Svjetskog dana zaštite okoliša, pokušavajući da doprinese osvještavanju javnosti da prepozna ozbiljnost problema gubitka biodiverziteta, te ukaže na neophodnost zaštite divljine, radi svjetlije budućnosti naših generacija, kao i generacija koje dolaze.

U skladu sa navedenim, Fond je prilagodio Vodič za pojedince, vjerske zajednice, privrednike, gradove, vlade, škole i univerzitete, omladinske grupe i civilna udruženja (UNEP „Practical Guide for individuals, faith groups, businesses, cities, governments, schools & universities, youth groups and civil society“), koji možete da preuzmete ovdje

Preuzet je kao dio UNEP-ovog materijala, te preveden na naš jezik, dok je na zvaničnoj stranici World Environmental Day 2020 dostupan na više jezika.

Želja nam je pripremljeni materijal ponuditi svima koji žele da daju svoj doprinos ovogodišnjem Svjetskom danu zaštite okoliša. Vodič sadrži veliki broj linkova, koji ovisno od grupe kojoj su namjenjeni, nude lepezu aktivnosti iz oblasti „UČI“, „DIJELI“ i „DJELUJ“, te za cilj imaju unapređenje stanja divljine, na lokalnom i globalnom nivou.

Namjera Fonda je da, ukoliko se određene aktivnosti realiziraju, isti budu dostavljeni Fondu (do kraja 2020. godine) u vidu audio i video materijala, fotodokumentacije i press clippinga.