5. Juna 2020.

Sretan Vam Svjetski dan zaštite okoliša!

Svjetski dan zaštite okoliša (World Environment Day) obilježava se 5. juna svake godine u više od 140 zemalja svijeta, na godišnjicu održavanja Konferencije Ujedinjenih naroda u Stockholmu (1972.)

To je najvažniji dan UN-ovog poticanja ekološke svijesti i djelovanja, kada je riječ o unapređenju i zaštiti okoliša. Na ovaj datum svjetske vlade i organizacije pokreću programe, projekte i aktivnosti kojima se promovira važnost zaštite okoliša.

Fokus ovogodišnjeg Svjetskog dana okoliša je na biodiverzitetu, odnosno poziv na učešće u borbi protiv ubrzanog gubitka biljnih i životinjskih vrsta, kao i degradacije njihovih staništa.

„Vrijeme je za prirodu“ (It’s Time For Nature) slogan je ovogodišnjeg Svjetskog dana okoliša. Kao jedna od svjetskih HOT SPOT-ova biodiverziteta, ovogodišnja zemlja domaćin je Kolumbija (sa više od 3.500 vrsta orhideja, te velikim projem ptičijih vrsta), uz partnerstvo Savezne Republike Njemačke.

Prema vodećim izvještajima naučne zajednice, pet je osnovnih razloga gubitka biodiverziteta: promjene u korištenju zemljišta, prekomjerna eksploatacija biljnih i životinjskih vrsta, klimatske promjene, zagađenje i invazivne vrste.

Pored ovih razloga, pandemija COVID-19 je dobar podsjetnik da je ljudsko zdravlje direktno povezano sa zdravljem planete Zemlje. Naučna zajednica predviđa da ukoliko se ne promijeni naš odnos prema divljini (vrstama i habitatima), ljudski rod je u opasnosti od novih zaraza i pandemija, izazvanih različitim virusima.

Radi sprečavanja budućih zoonoza (transmisija između životinja i ljudi, koje mogu dovesti do pojave različitih bolesti), neophodno je jasno ukazati na višestruke prijetnje po ekosisteme i divljinu. Ove prijetnje direktno se tiču pitanja gubitka staništa i njihove fragmentacije, nelegalne trgovine biljnim i životinjskim vrstama, zagađenja, invazivnih vrsta i klimatskih promjena.

Ovogodišnjim Svjetskim danom zaštite okoliša, koristeći se troetapnim pristupom (uči-dijeli-djeluj) nastoje se inspirirati pojedinci i organizacije različitih profila, na lokalnom nivou, da daju svoj doprinos unapređenju stanja zaštite okoliša na globalnom nivou.

Imajući u vidu nastalu situaciju sa pandemijom koronavirusa u svijetu, te preporukama koje se odnose na sprečavanje širenja zaraze, Fond za zaštitu okoliša Federacije BiH je kao i mnoge druge organizacije odlučio ovaj datum obilježiti virtuelno.

Opredjeljenjem Vlade Federacije BiH da uključi Fond u proces uspostave Informacionog sistema zaštite okoliša na području Federacije BiH (ISZP FBiH), otvara se potpuno nova oblast djelovanja Fonda. Uključivanjem naše organizacije u projekte BIMR1 i BIMR2 (više na e-priroda.ba), koji su implementirani od Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH, Fond zauzima mjesto jednog od nositelja izrade informacionog sistema koji za cilj ima neprestano unapređenje znanja o biodiverzitetu, djeljenja informacija sa pojedincima i organizacijama koje su direktno i/ili indirektno vezani za oblast biodiverziteta, te aktivno učestvuju u aktivnostima zaštite biljnih i životinjskih vrsta i njihovih staništa, na području naše države.

Zajedničkim naporima i trudom, možemo ne samo pronaći put lagodnog života jedni sa drugima, već i u harmoniji sa prirodom. Pozivamo sve građane da svoju svijest o zaštiti biodiverziteta podignu na višu razinu, te dodatno doprinesu zaštiti biljnih i životinjskih vrsta i njihovih staništa.  Naša priroda i naša budućnost ovise jedno o drugom.

Sretan Vam Svjetski dan zaštite okoliša!